Ogłoszenie

#1 2011-11-01 12:32:13

 mazder335

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2011-11-01
Posty: 35
Punktów :   
Silnik :: 1,4
Moc [KM] :: 75 KM
Rok :: 2001
Imię :: Kuba

Sekwencja nie działa?!

Witam Golfiarzy!

Posiadam Golfa 4 1.4 gaz sekwencja. Układ sterujący STAG: 300. Wszystko było ok do czasu aż pewnego dnia nie odpaliłem samochodu, nie miałem wtedy czasu żeby czekać aż silnik się nagrzeje i przełączy na gaz więc od razu ruszyłem. Po jakimś czasie zauważyłem, że nie świeci się kontrolka sekwencji. Ani wskaźnik ile gazu zostało, ani ta dioda. W piątek mam wizytę u gazownika, ale do tego czasu chciał bym się poradzić cóż to może być, jak poważna to usterka i ile może kosztować naprawa by później nie być niemile zaskoczonym lub naciągniętym.

Pozdrawiam

Offline

 

#2 2011-11-01 13:58:07

 Kajor

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961052.gif

7297054
Skąd: Łódź
Zarejestrowany: 2011-05-18
Posty: 2140
Punktów :   86 
Silnik :: 2.8
Imię :: Kajetan

Re: Sekwencja nie działa?!

Pewnie kabelek od zasilania przy akumulatorze się obluzował. Miałem to samo.

Ostatnio edytowany przez Kajor (2011-11-01 13:58:22)


Koła wystarczą cztery. Cylindrów musi być sześć.

Offline

 

#3 2011-11-01 15:12:13

 mazder335

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2011-11-01
Posty: 35
Punktów :   
Silnik :: 1,4
Moc [KM] :: 75 KM
Rok :: 2001
Imię :: Kuba

Re: Sekwencja nie działa?!

i już załatwione Dzięki wielkie Kajor za pomoc. Chociaż żaden z kabli się nie obluzował, przy okazji sprawdziłem bezpieczniki. Okazało się że jeden z nich (taki przykitrany ostro) był walnięty. Wsadziłem zamiast piętnastki dziesiątkę (tylko taką miałem) i gaz działa! Jutro kupię odpowiedni bezpiecznik i będzie po problemie. Podejrzewam że z 5 dyszek zaoszczędziłem na wizycie u gazownika. Dzięki jeszcze raz za podpowiedź. Baaaajo

Offline

 

#4 2011-11-01 17:32:16

 Kajor

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961052.gif

7297054
Skąd: Łódź
Zarejestrowany: 2011-05-18
Posty: 2140
Punktów :   86 
Silnik :: 2.8
Imię :: Kajetan

Re: Sekwencja nie działa?!

Jak masz Staga, to jeśli miałeś zaniki napięcia, to wszystkie ustawienia map wtrysku poszły w pizdu. Pojeździj trochę na benzynie, jedź na regulację (autokalibracja), następnie kilka(naście) kilometrów na gazie i ręczne korekty map. Nie daj sobie wmówić przez gazownika, że po autokalibracji będzie już wszystko ustawione - nie chce im się jeździć z klientem i poprawiać map ręcznie.
A najlepiej to kup na allegro kabel do Staga (z reguły nazywają to "interfejs LPG" lub po prostu "kabel Stag") za 30-50 pln, ściągasz za friko oryginalny program AC Gas Synchro ze strony AC - producenta Staga i sam sobie regulujesz - nikt nie zrobi ci tego lepiej, bo nikomu nie będzie aż tak zależeć, a poza tym zaoszczędzisz kasę. Jakby co chętnie pomogę, bo ustawienie Staga 300-4 mam już w małym paluszku.

Ostatnio edytowany przez Kajor (2011-11-01 17:40:43)


Koła wystarczą cztery. Cylindrów musi być sześć.

Offline

 

#5 2011-11-01 19:37:21

 mazder335

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2011-11-01
Posty: 35
Punktów :   
Silnik :: 1,4
Moc [KM] :: 75 KM
Rok :: 2001
Imię :: Kuba

Re: Sekwencja nie działa?!

Znalazłem kabel http://allegro.pl/interfejs-gazu-lpg-us … 76006.html (nr7)
i program http://www.ac.com.pl/pl/doc/383/setupacgassynchro-7201
dodatkowo dokopałem się do takiej oto instrukcji http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t= … sc&start=0  która to całkowicie ścięła mnie z nóg bo mało co panimaje z niej . Czy to jest trudne czy to tylko tak wygląda?

Offline

 

#6 2011-11-01 20:19:24

 Kajor

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961052.gif

7297054
Skąd: Łódź
Zarejestrowany: 2011-05-18
Posty: 2140
Punktów :   86 
Silnik :: 2.8
Imię :: Kajetan

Re: Sekwencja nie działa?!

Stosunkowo łatwe, ale wymaga logicznego myślenia oraz podpiętej pod instalację sondy Lambda. Kabel wygląda ok, ale program może nie obsłużyć centralki, jeśli jest z 2008 lub wcześniejsza. Ja tak mam i używam wersji 1.14.01 bodajże (też do pobrania z netu za friko). Przy niewielkiej pomocy internetu zrobisz to sam, a nabierając doświadczenia będziesz śmigał każdy samochodzik.
Ja grzebię w tym już jakieś 1,5 roku i nieskromnie powiem, że jestem w stanie wyregulować praktycznie każdą sekwencję, pod warunkiem, ze dobrane są odpowiednie komponenty.


Koła wystarczą cztery. Cylindrów musi być sześć.

Offline

 

#7 2011-11-01 20:44:35

 mazder335

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2011-11-01
Posty: 35
Punktów :   
Silnik :: 1,4
Moc [KM] :: 75 KM
Rok :: 2001
Imię :: Kuba

Re: Sekwencja nie działa?!

Dobra, namówiłeś mnie zadziałam w temacie. Jak będzie mi słabo szło to podjade do Łodzi .
Na marginesie byłem pare min temu przy samochodzie i sprawdziłem jak zachowuje się silnik po przejściu na gaz. Nie różni się praca od tej przed trzaśnięciem bezpiecznika. Aczkolwiek tak czy siak warto to wyregulowac.

Bede pisal jak mi wychodzi pozdro!

Offline

 

#8 2011-11-01 20:50:19

 Kajor

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961052.gif

7297054
Skąd: Łódź
Zarejestrowany: 2011-05-18
Posty: 2140
Punktów :   86 
Silnik :: 2.8
Imię :: Kajetan

Re: Sekwencja nie działa?!

Jakby co zapraszam do mnie - Warszawa nie jest tak daleko, a przy okazji można kupić najlepsze piwo z łódzkiego browaru.


Koła wystarczą cztery. Cylindrów musi być sześć.

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
internet koszarawa busy Belgia masazewpoznaniu.pl strony internetowe pokój dziecięcy