Golf 4 Klub Polska

Golf 4 Klub Polska

  • Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie


#1 2015-01-08 17:22:20

 Dandusiek

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961035.gif

Skąd: Gdańsk
Zarejestrowany: 2015-01-03
Posty: 405
Punktów :   
Silnik :: 1.9 TDI AHF
Moc [KM] :: 110 / 140 KM
Rok :: 1998
Imię :: Damian

Przeszczep licznika.

Siemka, mam takie pytanko. Posiadam zwykły licznik bez komputerka MFA na środku,(tego czerwonego podświetlenia brakuje)każdy pewnie wie o co mi chodzi, mam to umieszczone w zegarku czyli tam gdzie są obroty silnika. Czy jest możliwość przejścia ze zwykłego na taki jaki opisałem powyżej, co trzeba zmieniać, rzeźbić? Wystarczy kupno takiego licznika z całym ekranikiem, jak z odczytywaniem spalania i reszty?
I niektóre miały te "wyświetlacze" do połowy, a powyżej kontrolki, a niektóre bodajże całe miejsce miały zapełnione (mogę się mylić).

Dajcie znać, polecą plusiki.


[MK4] Exclusive GTI 1.9TDI | AHF | GWINT | 25Jahre | RECARO| LC9Z| - 3CITY! Wbijać ;>

http://www.golf4.pun.pl/viewtopic.php?id=10351

Offline

 

#2 2015-01-08 19:58:16

 lukker

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1240164987.gif

2470384
Skąd: Starachowice/Kielce
Zarejestrowany: 2011-08-23
Posty: 3992
Punktów :   121 
Silnik :: 1,9 TDI AHF
Moc [KM] :: 110
Rok :: 1999
Imię :: Łukasz

Re: Przeszczep licznika.

Te "do połowy" to 1/2 FIS, a te z całym to full FIS.
Wydaje mi się że w twoim wystarczy przełożyć licznik na właściwy skoro już są dane wyprowadzone do wiązki licznika.

Offline

 

#3 2015-01-08 20:27:59

 Młody Golfiarz

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961004.gif

52437423
Skąd: Nysa
Zarejestrowany: 2014-04-25
Posty: 613
Punktów :   
Silnik :: 1.8T 20V AUQ
Moc [KM] :: 180
Rok :: 1998
Imię :: Oskar

Re: Przeszczep licznika.

Dokładnie tak jak luker pisze przekładasz i będzie działać wiązka zostaje taka sama.
Z tym że auto masz 98 rok jak w profilu pisze i masz tutaj dwie opcje :
1. Szukasz licznika bez CAN o oznaczeniach 1J0 919 .... lub 1J5 919 (to jest Sport Edition) i podłączasz normalnie.
2. Zmieniasz sterownik silnika lub po prostu zaglądasz jakie masz numery tego sterownika, jak tego nowszego typu bo czasami się tak zdarzało to wyprowadzasz dokładnie jeden kabelek i masz podpiętą magistrale CAN w licznik. Wtedy interesują Cię liczniki 1J0 920 ... lub 1J5 920 (Sport Edition) - co za tym idzie większy wybór.
Jak będzie licznik do którego nie ma pinu, to idzie go z czytać nawet zwykłym Commanderem.
Aha jeszcze zostaje sprawa immo, oczywiście da radę przejść z Immo 2 na Immo 3, ale to musisz kogoś ogarniętego poprosić chyba że sam dobrze władasz VAGiem
PozdraVWiam


http://cdn2.driiive.com/61503.jpg

Offline

 

#4 2015-01-08 20:28:43

 Chrzanek

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1240164987.gif

Skąd: Ostrołęka
Zarejestrowany: 2014-08-05
Posty: 2614
Punktów :   45 
Silnik :: 1.8 t
Moc [KM] :: 215
Rok :: 1999
Imię :: Marcin
WWW

Re: Przeszczep licznika.

Z tego co wiem to u Ciebie nie będzie tak łatwo ponieważ masz auto z 1998 roku, a wtedy jeszcze nie kładli w golfie ścieżki CAN, która jest potrzebna do tego by obsługiwać komputery 1/2 FIS i FULL FIS.
Ale w tej dziedzinie jeszcze nie jestem specem, więc mogę się mylić. Niech wypowiedzą się inni koledzy, bo jest tu kilku, którzy bardzo dobrze ogarniają temat bo już trochę o tym pisałem z nimi.
Pozdrawiam.


https://s20.postimg.org/rald909al/13000253_1128415803883584_6071923617459105010_n.jpg
1.8t | rs6 18" | lc9z | Pakiet v6 | 213km | 308nm

Offline

 

#5 2015-01-08 20:30:06

 Chrzanek

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1240164987.gif

Skąd: Ostrołęka
Zarejestrowany: 2014-08-05
Posty: 2614
Punktów :   45 
Silnik :: 1.8 t
Moc [KM] :: 215
Rok :: 1999
Imię :: Marcin
WWW

Re: Przeszczep licznika.

A no właśnie napisał Oskar, bo jego miałem na myśli, że się zna na rzeczy


https://s20.postimg.org/rald909al/13000253_1128415803883584_6071923617459105010_n.jpg
1.8t | rs6 18" | lc9z | Pakiet v6 | 213km | 308nm

Offline

 

#6 2015-01-08 20:30:40

 Młody Golfiarz

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961004.gif

52437423
Skąd: Nysa
Zarejestrowany: 2014-04-25
Posty: 613
Punktów :   
Silnik :: 1.8T 20V AUQ
Moc [KM] :: 180
Rok :: 1998
Imię :: Oskar

Re: Przeszczep licznika.

Chrzanek, CAN to nie problem idzie go wyprowadzić sam będę chciał u siebie zrobić taką operacje, bo podobają mi się Full FIS-y Immo 3 SE ale to dopiero jak będę na poważnie brać się za środek


http://cdn2.driiive.com/61503.jpg

Offline

 

#7 2015-01-08 20:36:37

 Chrzanek

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1240164987.gif

Skąd: Ostrołęka
Zarejestrowany: 2014-08-05
Posty: 2614
Punktów :   45 
Silnik :: 1.8 t
Moc [KM] :: 215
Rok :: 1999
Imię :: Marcin
WWW

Re: Przeszczep licznika.

Ja się do Ciebie będę odzywał w tej sprawie Oskar, bo też mnie mocno ciągnie do licznika 1/2fis albo full fis, ale to jak najpierw zrealizuje inne plany


https://s20.postimg.org/rald909al/13000253_1128415803883584_6071923617459105010_n.jpg
1.8t | rs6 18" | lc9z | Pakiet v6 | 213km | 308nm

Offline

 

#8 2015-01-09 19:33:49

 Dandusiek

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961035.gif

Skąd: Gdańsk
Zarejestrowany: 2015-01-03
Posty: 405
Punktów :   
Silnik :: 1.9 TDI AHF
Moc [KM] :: 110 / 140 KM
Rok :: 1998
Imię :: Damian

Re: Przeszczep licznika.

Podziękował koledzy, chyba wyczerpaliście temat w sprawie licznika. Hm widziałem sporo tych liczników co pisałeś mi "Młody" aczkolwiek nigdzie nie pisze w aukcji czy posiada CAN. Znając życie większość nie będzie wiedziałą czy posiada, da się to jakoś sprawdzić czy aby na pewno go nie mam w soim golfie?

P.S Plusy dla wszystkich poleciały


[MK4] Exclusive GTI 1.9TDI | AHF | GWINT | 25Jahre | RECARO| LC9Z| - 3CITY! Wbijać ;>

http://www.golf4.pun.pl/viewtopic.php?id=10351

Offline

 

#9 2015-01-09 21:11:28

 lukker

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1240164987.gif

2470384
Skąd: Starachowice/Kielce
Zarejestrowany: 2011-08-23
Posty: 3992
Punktów :   121 
Silnik :: 1,9 TDI AHF
Moc [KM] :: 110
Rok :: 1999
Imię :: Łukasz

Re: Przeszczep licznika.

Najlepiej sprawdź numery licznika który masz aktualnie wsadzony.

Offline

 

#10 2015-01-10 01:28:01

 Dandusiek

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961035.gif

Skąd: Gdańsk
Zarejestrowany: 2015-01-03
Posty: 405
Punktów :   
Silnik :: 1.9 TDI AHF
Moc [KM] :: 110 / 140 KM
Rok :: 1998
Imię :: Damian

Re: Przeszczep licznika.

lukker napisał:

Najlepiej sprawdź numery licznika który masz aktualnie wsadzony.

Okej, czyli mam rozumieć, że po numerach znajdę  swój licznik taki sam tylko z full FIS'em? Wtedy bede miał pewnośc czy mam CAN czy też nie? 


[MK4] Exclusive GTI 1.9TDI | AHF | GWINT | 25Jahre | RECARO| LC9Z| - 3CITY! Wbijać ;>

http://www.golf4.pun.pl/viewtopic.php?id=10351

Offline

 

#11 2015-01-10 10:24:08

 lukker

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1240164987.gif

2470384
Skąd: Starachowice/Kielce
Zarejestrowany: 2011-08-23
Posty: 3992
Punktów :   121 
Silnik :: 1,9 TDI AHF
Moc [KM] :: 110
Rok :: 1999
Imię :: Łukasz

Re: Przeszczep licznika.

zobaczysz jaki masz rodzaj instalacji w samochodzie:
Początek numeru: 1J0 919 bez can
Początek numeru: 1J0 920 z can

Podejrzewam że na 90 % będzie u Ciebie ten pierwszy, i musisz szukać licznika z fisem o tej samej numeracji czyli 1J0 919 XXX. Jednak ciężko ustrzelić taki, jest ich mało.

Offline

 

#12 2015-01-10 15:11:11

 Dandusiek

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961035.gif

Skąd: Gdańsk
Zarejestrowany: 2015-01-03
Posty: 405
Punktów :   
Silnik :: 1.9 TDI AHF
Moc [KM] :: 110 / 140 KM
Rok :: 1998
Imię :: Damian

Re: Przeszczep licznika.

Super dzięki wielkie, wypytałem chyba się o wszystkich. Oczywiście leci dla ciebie plusik, a dajmy na to jeżeli nie ustrzele bez cana, to muszę postępowac jak napisał "Młody Golfiarz"? Innego wyjścia nie będzie, taki elektryk samochodowy powinien uporać się z tym, nic go nie zaskoczy?


[MK4] Exclusive GTI 1.9TDI | AHF | GWINT | 25Jahre | RECARO| LC9Z| - 3CITY! Wbijać ;>

http://www.golf4.pun.pl/viewtopic.php?id=10351

Offline

 

#13 2015-01-12 20:18:08

 lukker

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1240164987.gif

2470384
Skąd: Starachowice/Kielce
Zarejestrowany: 2011-08-23
Posty: 3992
Punktów :   121 
Silnik :: 1,9 TDI AHF
Moc [KM] :: 110
Rok :: 1999
Imię :: Łukasz

Re: Przeszczep licznika.

Nie orientuje się jak wygląda wyprowadzenie CANa ale wydaje mi się że trzeba zmieniać sterownik silnika, sterownik poduszek i bodajże pompę hamulcową na taką z CANem.

Offline

 

#14 2015-01-16 22:26:04

 Dandusiek

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961035.gif

Skąd: Gdańsk
Zarejestrowany: 2015-01-03
Posty: 405
Punktów :   
Silnik :: 1.9 TDI AHF
Moc [KM] :: 110 / 140 KM
Rok :: 1998
Imię :: Damian

Re: Przeszczep licznika.

No to grubsza jazda bez trzymanki tak na prawdę. Ktoś może podejmował się takiej akcji?


[MK4] Exclusive GTI 1.9TDI | AHF | GWINT | 25Jahre | RECARO| LC9Z| - 3CITY! Wbijać ;>

http://www.golf4.pun.pl/viewtopic.php?id=10351

Offline

 

#15 2015-01-16 22:35:55

 Chrzanek

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1240164987.gif

Skąd: Ostrołęka
Zarejestrowany: 2014-08-05
Posty: 2614
Punktów :   45 
Silnik :: 1.8 t
Moc [KM] :: 215
Rok :: 1999
Imię :: Marcin
WWW

Re: Przeszczep licznika.

Osobiście nie wskażę Tobie danej osoby, bo nie pamiętam z nazwy tych osób, ale było i jest tu kilku forumowiczów, którzy porobili sobie przeszczepy liczników Trzeba szukać 


https://s20.postimg.org/rald909al/13000253_1128415803883584_6071923617459105010_n.jpg
1.8t | rs6 18" | lc9z | Pakiet v6 | 213km | 308nm

Offline

 

#16 2015-01-16 23:02:07

 kane

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961052.gif

Zarejestrowany: 2014-10-25
Posty: 2912
Moc [KM] :: wystarczy
Rok :: 2002
Imię :: polonista

Re: Przeszczep licznika.

Dandusiek napisał:

No to grubsza jazda bez trzymanki tak na prawdę. Ktoś może podejmował się takiej akcji?

Ja zadam inne pytanie Tobie:czy to wogole bedzie oplacale skoro nieposiadasz lini CAN?? Pamietaj,ze wskazanie sredniego spalania w/g kompa niejest porownywalne/idealne jak litrazowanie (fis zaniza do okolo 0,5L)

Offline

 

#17 2015-01-17 09:06:09

 Młody Golfiarz

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961004.gif

52437423
Skąd: Nysa
Zarejestrowany: 2014-04-25
Posty: 613
Punktów :   
Silnik :: 1.8T 20V AUQ
Moc [KM] :: 180
Rok :: 1998
Imię :: Oskar

Re: Przeszczep licznika.

Lukker nie konieczne zmieniasz tylko sterownik silnika i CANa wyprowadzasz pod licznik jednym kablem. Z czasem możesz zmienic pozostale rzeczy pod CAN a na ten czas dezaktywowac swiecenie kontrolek air bagow i abs-u przy czym będą normalnie działać.
A i oprócz patrzenia na 920/919 musisz patrzyc na ostatnia cyfrę jak 4 to immo 2 a jak 6 to immo 3. Oczywiście da się to zmienić ale więcej roboty. Ostatnio mój kolega kupił SE 1/2 na immo3


http://cdn2.driiive.com/61503.jpg

Offline

 

#18 2015-05-11 16:51:47

 puly169

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422960990.gif

Skąd: Podkarpacie / Brzozów
Zarejestrowany: 2013-07-17
Posty: 1012
Punktów :   
Silnik :: 1.6 SR AKL
Moc [KM] :: 101
Rok :: 1997
Imię :: Mariusz

Re: Przeszczep licznika.

A jeżeli tak jak ja nie mam nic ( najzwyklejszy licznik ) i chciałbym mieć MFA to manetki od kierunkowskazów muszę zmienić a reszta? Licznik też na ten MFA a czy też tak jak wyżej trzeba tyle roboty w to włożyć?


Jeżeli czegoś nie da się zrobić, potrzebny jest ktoś, kto o tym nie wie – przyjdzie i to zrobi.
DKR "Czorny" 1.6 SR

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
Jantar pola namiotowe Biuro rachunkowe krotoszyn przewóz osób Niemcy polska rasa psa kanaryjski pies bojowy